søndag den 8. november 2015

Guide Til Berlin

Guide til Berlin

Min mand og jeg, var i efterårsferien endnu en tur i Berlin. Min mand har boet 2 ½ år i Berlin lige da vi blev gift, og da det er unaturligt for nygifte at skulle være adskilte, var jeg mere i Berlin end jeg var i Kbh. og jeg har derfor fået et meget varmt forhold til Berlin. Inden Javier flyttede derned, havde jeg besøgt byen 3 gange, så jeg havde fået afdækket alle de store seværdigheder og fået duftet lidt til gaderne, men jeg kendte på ingen måde byen og dens hemmeligheder. Det kom jeg til. Vi har efter Javier er flyttet til Danmark stadig besøgt byen 1-2 gange om året, det bliver vi nødt til. Vi siger altid til hinanden, at der nok går nogle år nu inden vi skal afsted igen, men så sidder vi der ½-1 år senere og savner byen og må afsted. Tror jeg sammenlagt har været i Berlin 20 gange nu.


Vi havde den udfordring denne gang, at der ikke længere er så meget nyt vi kan se, når vi er afsted. Det er egentlig også helt okay. Vi kan sagtens nyde en ferie, hvor essensen er, at gå ture rundt i de forskellige kvarter, tage os tid til at finde et god sted med kaffe eller den bedste thai mad. Jeg kan finde stor glæde ved at besøge de små hyggelige butikker eller sidde på en kaffebar og kigge på mennesker og dumpe ind på et museer man tilfældigt går forbi, som man ikke lige kendte til. Derfor havde vi for en gang skyld, ikke lavet de vilde planer for, hvad vi skulle se på denne tur. Der var nogle få historiske steder vi gerne ville besøge, og nogle steder vi gerne ville spise samt noget steder som skulle genses som de altid skal når vi er dernede. Så denne tur var meget anderledes end den normalt har været.Vi bor altid det samme sted når vi er i Berlin, nemlig i det område, hvor Javiers gamle lejlighed ligger, mit ynglings Friedrichshain. Jeg elsker dette område. Det er et meget kreativt sted, hvor nye tiltag skyder op hele tiden. Der er plads til lidt af det hele, det smukke og det grimme, det sjove og det mærlige – helt i Berlins ånd. Der er hyggelige cafeer hvor man kan spise morgenmad/brunch eller en lækker frokost. Der er hyggelige bar til om aften og altid den fedeste stemning i gaderne, ligegyldigt hvilken årstid det er. Det er samtidig et fredeligt område, hvor mange børnefamilier har bosat sig, så du finder mange legepladser og børneforretninger. Det er et område, hvor der er plads til alle. Jeg har nogle favorit steder, som jeg næsten altid besøger. Jeg har tænkt mig, at lave en guide over alle mine ynglings steder med tiden, men denne guide handler om, hvad vi lavede i efterårsferien.
Vi havde 4 dage i Berlin i efterårsferien og normalt planlægger jeg alle dagene så vi ved hvad vi skal, hvor vi skal spise osv. Men denne gang havde vi besluttet at tage det lidt mere som det kom. Vi vidste der var nogle ting, som vi ikke har set som vi gerne ville nå. Nogle steder vi gerne ville spise da vi elsker dem, gader jeg gerne ville gense og bar hvor øllen skulle drikkes, men mest skulle vi bare gøre som vi havde mest lyst til. Desværre var vejret ikke med os. Det regnede meget, hvilket også satte sit præg på dagene og de valg vi tog og ikke tog.Vi startede onsdagen med en lækker morgen mad i Ostkreuz på Milja und Schäfa. Det er en meget nordisk inspireret cafe med en masse lækker træ. Der er træbænke med bløde puder langs væggen, fede indretning med tæpper, lamper og et sted hvor man også man sidde med sin computer og arbejde, drikke en morgenkaffe, spise sin frokost eller mødes med venner om aften.
Jeg bestiller ofte det samme; toast med citron/basilikum aioli med tomater og avokado med spejlæg toppet med pinjekerner – men jeg vil også anbefale deres frenshtoast og ikke mindst deres røræg med trøffelolie.Derefter skulle alle de lækre butikker i området genses og udforskes. Nogle af mine ynglings butikker er; Gingerboat som er en butik med smykker, handkraft, lækker stik til fx børn, trælegetøj og smukke ting til hjemmet. Den ligger på Wülischstrasse.
Stadtengel har mange smukke ting til hjemmet – meget af det kan også findes i butikker derhjemme, men her er priserne lidt lavere. Der er sjove og søde ting til børneværelset. Du kan finde tasker, tæpper og tørklæder – den ligger også på Wülischstarsse.
Dollyrocker & Frieda Hain der ligger på Gartnerstrasse er en lækker og inspirerende børnebutik hvos jeg tit købte ting til venners børn og niecerne.
Victoria meet Albert er endnu en lækker butik med tørklæder, tasker og andre accessorize og boligindretning. Den ligger på hjørnet af Krossenerstrasse og Gärtnersstrasse.
Hausen på Krossenerstrasse og Heimspeil på Niederbarnstrasse er også en tur værd samt Hausfreund.


Efter en lille shoppe runde trængte vi til kaffe og den bedste kaffe i dette område finder du på Silo

Det er den hyggeligste cafe. Om sommeren kan man sidde ude og nyde livet som suser forbi. Om efteråret kan man sidde indenfor og nyde den smukke indretning. Det var en cafe jeg ofte brugt som studiecafe da jeg boede dernede sammen med Javier. De laver skøn morgenmad, frokost, kaffe og deres chessecake med saltycaramel er fantastisk. Den ligger på Gabriel Max Strasse 4


Derefter tog vi til Hachescher Markt som er endnu et af mine ynglings områder og et sted jeg altid er kommet meget. Der er historien tydelig. Det er det gamle jødiske kvarter og der er ikke et museum eller en gade jeg efterhånden ikke har gået ned af her. Der kommer en guide til, hvilket museer man skal se her senere. Denne dag tog vi her ud for at gense genbrugsbutikken Waahnsinn der ligger på Rosenthaler strasse. De et stort udvalg af vaser, glas, tøj og lamper. Priserne er ikke så lave som de har været, men du kan stadig gøre et godt køb
Den ældste cafe i dette område hedder Cafe Cinema som ligger på Rosenhaler strasse. Du kan købe billige øl og longdrinks her og for nogle få kroner fået du flere saltstænger end du kan overkomme at spise. Det er en lidt mørk cafe, som giver en hyggelig og intim atmosfære med levende lys på bordene. Der er gamle fotografier af filmfolk og gamle filmplakater på væggene. Ekstra plus er, at de spiller god musik. Her nød vi som altid et par drinks – prøv deres white russian

Dette var inden vi spiste på den lækreste italienske restaurant; Al Contadino Sotto Le Stelle, som ligger på Auguststrasse 36 – det er en god ide at bestille et bord, som kan gøres på nettet, de er altid godt fyldt op. De servere lækker autentisk italiensk mad og de er utrolig søde.
Vi spiste carpaccio med gedeost og ravioli.
Vi sluttede aften af i Fridrichshain med drinks på The big Lebowsky på Niederbarmstrasse.

Onsdag startede vi med at tage til Prenzlauerberg som er det skønneste område. Det er et meget familievenligt område med mange lejepladser som sammenlignet med danske legepladser er langt mere kreative og sjove, nogle af dem er også bemandet, så du som voksen kan trække dig lidt tilbage og måske på en af de mange hyggelige cafeer i området og drikke en kop kaffe. Jeg har mange ynglings steder i Prezlauerberg som kommer med i min næste Berlin guide.Denne morgen spiste vi morgen med på Betty n´caty, en hyggelige lille, pariser inspireret cafe beliggende på Knaackstrasse 8. Her vi jeg brød med avokado, chili, pocerede æg og den lækreste crossaint. Det er en hyggelig cafe, med sofaer langs væggene, smukt indrettet, der er lækre kaffer og om sommeren kan man sidde udenfor under træerne i skyggen for solen og nyde stemningen.Herefter gik turen mod et mindested som jeg længe gerne har villet besøge, men det har aldrig rigtig kunnet lade sig gøre. Det ligger næsten helt ude ved Tegel lufthavn. Men vi havde tiden denne gang, så nu skulle det være. Det er var en våd, kold, blæsende og regnfuld Berlin dag, men afsted måtte vi. Det tog lidt tid at finde frem il Plötzensee Memorial Center. Som er en fængsel der blev bygget i 1800 tallet udenfor Berlin. Efter at nazisterne kom til magten i 1933 overtog de fængslet og bruge det til deres eget politiske formål. Frem til 1939 var det mest tyske borgere der kæmpede imod det nazistiske styrer som sad i fængslet og hvor nogle også blev henrettet på området. Fra 1939 kom der flere og flere udenlandske fangere fra de besatte områder i øst. Nogle blev sendt videre til kz lejrer i Europa, andre blev hængt og nogle overlevede og blev befriret af de sovjetiske soldater i 1945. På området kan man se en lille mindeplads for de som er døde i fængslet under nazisterne. Der er et rum, hvor der på tværs er en lang pæl, hvorfra fangerne er blevet hængt og hvor folk kommer og ligger blomster for at ære og minde. Dette er alt sammen åben og uden vagter eller andet. I rummet ved siden af, er det billeder og historier om de fanger som har siddet i fængslet, giv dig selv til til at læse dem om minde dem. Dette er ikke et mindested som mange besøger, tror ikke mange kender til det. Jeg syntes det er vigtigt, at vi husker fortiden, vi mindes dem som havde modet til at kæmpe for deres egen overbevisning imod et system der var totalitær og rædselsfuld og som mistede livet derved. Vi skal lære af historien.
Så næste gang du er i Berlin – brug nogle timer, køb nogle blomster og tag derud.

Efter en følelsesmæssig. Kold og interessant formiddag var det til tid at søge ind mod Mitte igen. Vi skulle ind og have varmen. Vi ville prøve at spise frokost på House of small Wonders- en japansk cafe nær Friedrichstrasse station,som man ikke ville ligge mærke til lå her, hvis man ikke ledte specifikt efter den. Men den er besøget værd. Trappen som fører op til selve cafeen på 1. Sal er smuk og fylder en med forventninger om stedet. Det er lidt som at træde ind i en anden, hyggelig lille verden, særlig sådan en grå og kedelig oktoberdag. Vi fik en corn creame soup til forret og en lækker sandwich med gedeost og avokado.

Nu var tiden kommet til kage. Jeg spiser ofte en del chessecake når jeg er i Berlin og denne gang var inden undtagelse. Vi ville denne gang prøve det omtalte Princess Cheescake som ligger på Tucolskystrasse. Deres udvalg er fantastisk og kagerne er smukke. Cafeen er enkelt og meget lyst indrette. Der er ikke mange sidepladser – men du kan også købe kagerne som take away og er vejret godt, spise den mens du sidder og nyder solen ved kanalen og kigger over på Berliner Dom.
Udvalgte var som sagt stort og det var svært at vælge – valgte den med caramel og chokolade

God fornøjelse


Efter at have fyldt maverne med de lækreste kager og den skønneste kaffe gik turen til endnu et sted, jeg ikke har fået besøgt – nemlig den jødiske synagoge. Den blev bombet under 2. Verdenskrig og stod i mange årtier, ødelagt hen, indtil man påbegyndte en renovering. Desværre et det smukke bederum væk. Man kan, hvis man går ude i haven, så en afmærkning af, hvor den plejede at være. Synagogen er smukt genopbygget og bruges i dag som museum der fortæller synagogens historie.Resten af eftermiddagen blev brugt på en hyggelig gåtur langs Unter den linden. Der er altid noget nyt som bygges, rives ned eller finpusses i denne by og langs denne gade.

Til aften ville vi prøve et sted, som normalt ikke er et sted vi har været uden det har været sommer. Whit trash fast food er et hyggeligt samlingssted om sommeren. Der er altid en masse mennesker, en fantastisk stemning, musik og fest. Men indenfor i selve restaurnter der hyggeligt. Det er et spiste sted hvor du efter en del øl, også lige kan få en tatoo med hjem. Nogle gange er det entre, det er hvis der om aften spiller en DJ. Maden er ganske udmærket og portionerne mere end gavmilde.


Næste morgen startede vi dagen i området af hotellet og spiste morgenmad på en gammel kending, nemlig Aunt Benny. Det er hyggelig cafe, hvor atmosfæren og stemningen altid er dejlig rolig. Det er et sted mange lokale kommer, både for at spise morgenmad eller en lækker frokost . jeg valgte en af deres lækre Quiches med gedeost og salat til morgenmad samt en Crossaint. Der er også et godt udvalg af bagels, morgenmad tallerken, kager, kaffe og godt udvalg af øl og endnu bedre er, at du kan bestille en mimosa til din morgenmad. Du finder den på Oderstrasse

Derefter gik turen på en lang længere togtur til Sachsenhausen. En tysk koncentrationslejr ca. 30 -40 min udenfor Berlin. Det er ganske enkelt at komme dertil med s-bahn og fra stationen afgår en bus som kører dig lige dertil. Når man ankommer går man langs en mur, hvor der for oven er pigtrådshagen som fører dig hen til indgangen til lejren. Det første du ankommer til er SS hovedkvarteret, hvor de havde deres kontor mm. Her er der indrettet til mindre museum som fortæller om nazierne ødelæggelse og rædsel. Derefter går man igennem gitterporten med de kendte og hårrejsende ord ” Arbeit macht frei” som står bøjet i jern og som fører ind til selve lejeren. Her finder man et stort, asfalteret og græsbelagt areal som er omkredset af en kæmpe mur. Vi ankom på en meget tåget og regnfuld dag, som satte stemningen med det samme. Dette var den første kz lejr som nazisterne oprettete og som var med til, at danne ramme for, hvordan de efterfølgende lejrer skulle indrettes. Den blev opført i 1936 og fungerede som lejr frem til 1945 hvor den røde hær befriede den og senere overtog den. Man mener, at fra 1936-1945 har der været 200.000 fanger hvoraf 30.000 døde af enten sygedomme, sult, tvangsarbejde eller henrettelse. Da den røde hær ankom i 1945 var der kun 3000 fanger tilbage i lejren, resten var sendt afsted på en dødsmarch. Der er indrettet små museer rundt på arealet. Disse er med til, at give besøgende et indblik af, hvordan livet i lejren har været, hvordan befolkningen som boede rundt om lejren reagerede og et museum der er tilegnet tiden efter den røde hær tog lejren i brug til deres formål og rædsler.

Om aften spiste vi på byens lækreste mexikanske resturante som ligger på Chaussestrasse 124 – Tin Tan. Det er et lille sted med et beskedent museukort men maden er alt andet end beskeden, den er autentisk, velsmagende og frisk. Jeg prøvede deres qusedillas med kylling, black beans, hjemmet lavet totillias og guac. Så lækker og delikat.
fredag var vores sidste dag i Berlin inden vi lørdag skulle hjemad igen. Denne dag skulle gå med at hygge – ikke nogle vilde planer som krævede en masse planlægning. Vi ville bare gå rundt i gaderne, shoppe i butikkerne, nyde de smukke bygninger og spise noget lækker mad. fredagens morgenmad blev endnu engang indtaget  i Prenzlauerberg på cafe Suicide Sue. Et super hyggeligt sted med en stor morgenmadsmenu og en masse forskellige dips – prøv dem. Det kan være svært at komme ind fra gaden og få et bord – så bestil gerne i forvejen
resten af formiddagen blev brugt i området. Jeg elsker kastanienalle og ikke mindst Oderbergstrasse – som har den smukkeste alle med skønne pastelfarvet lejligheder. En masse gode cafeer og spisesteder og ikke mindst en masse spændende butikker. Særligt retro butikken helt nede forenden.
efter en hyggelig formiddag i Prenzlauerberg gik turen igen mod Mitte. Vi var syge efter en weinerschnitzel og havde brugt lidt tid på at undersøge, hvor vi kunne finde den bedste. Valget faldt på Letter og Wegner ved Gendänktmarket. Stedet havde fået tildelt en Michelin stjerne i 2013, og det var også tydeligt, at det var et fint sted og sted som gjorde sig i business lunch. Den kvindelige tjener tog også et hurtigt kig på min mands all stars min grimme paraply og henviste os til lokalet ved siden af, som stadig var en del af restaurant, men som tydelig vis, var for dem, som ikke var korrekt klædt på. Vi grinte meget af denne Down scale, men var mere end tilfredse, for det andet lokale var langt hyggeligere og mere afslappende. Schitzel var kæmpestor, den blev serveret med varm agurk og kartoffelsalat. Priserne var meget overkommenlige.
Resten af eftermiddagen blev tilbragt med at shoppe gaver til niecerne i Friedricshain. Spise Missippi Mud Pie på Kuchenrauschs
Feinbächerei og drikke afri cola. Til aften spiste vi på et thai sted, som var vores fortrukkende take out da vi boede der – Le Coq D´Ole, som laver lækre nuddler, billigt og velsmagende shusi og fyldige magolassi
som afslutningen på ferien gik på vi Dachkammer og nød en white russian inden det var hjem og i seng og næste morgen mod København igen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar