torsdag den 12. november 2015

København - en guide

Jeg er blevet spurgt om jeg ville lave en guide til mit ynglings København – det vil jeg da hellere end gerne. Jeg elsker København på godt og ondt. Nogle dage bander jeg byen langt væk, syntes den er overfyldt med kedelige kulturelle tilbud som jeg ikke gider at tage del i. At alle og alt ligner hinanden og ingen tør træde ved siden af og være anderledes – der i blandt mig selv. Føler mange der bor i København er slaver af hipsterkulturen og når et nyt brunch sted dukker op på ibyen.dk strømmer folk dertil og oploader det ene instagram billede af deres røræg efter den andet – igen – jeg er ikke en skid bedre selv. Jeg kan blive så træt af de tilstoppede busser – særlig 5a sidst på eftermiddagen på vej ud af Nørrebrogade. Nole gange orker jeg ikke, at stå som sild i en tønder venter derfor hellere på den næste, som ofte er lige så fuld, så man ender alligevel med, at gå som kvæg på vej til marked og tænker – jeg kunne have været hjemme for 20 min. Siden hvis jeg bare havde accepteret min skæbne og taget den første bus og ikke have den naive tro på, at det bliver bedre som passager i 5a – det bliver det aldrig – never!Byen kan også give mig klaustrofobi – nogle gange kan der bare være for mange mennesker over dette hele –i busserne, i netto, på cafeerne, på gaden. Jeg kan blive træt af det hele og ønske mig ud på landet, på en lille bondegård omgivet af marker, hvor der kun afgår en rutebil hver 4 time på hverdage og en enkelt afgang om søndagen. Hvor man er omringet af natur og luft. Jeg vil være hjemmegående, bage, sylte, lære at sy, have en kæmpe have med stor frugttræer hvor jeg om sommeren vil have en hængekøje, hvori jeg vil ligge i skyggen og læse den ene bog efter den anden med jeg holder en kold – hjemmelavet – limonade i hånden mens min mand leger med børnene i haven og tager ud og fisker. Tror livet vil være simpelt, indholdsriget og lykkeligt. Men! det er det idylliske billede – det er postkortet. Den vil ikke holde i virkeligheden, ikke for mig. Jeg er blevet for meget bymenneske. Og dog – måske når vi får børn vil drømme blive en anden. Men indtil da bliver vi her.
Jeg er blevet spurgt, om jeg vil lave en guide til mine ynglings steder i København. Jeg bruger byen meget, jeg går tit en tur i byen efter arbejde. Jeg kan godt lide det tidsrum der er fra jeg har fri til jeg skal hjem, hvis der er mulighed for, at lave en form for overgang. Det kan være at tage på en cafe og drikke en kop kaffe. Tage i torvehallen og købe noget lækker til aften. Tage på bogudsalg i Helligåndskrigen og lede efter en bog til samlingen. Det kan være at gå en tur på Assistenskirkegården og nyde den sidste eftermiddagssol. På den måde føler jeg, at jeg får noget ud af min dag, så hverdagen ikke blot er arbejde – madlavning- rengøring – HBO og så i seng. Som I sikkert kan hører har jeg ingen børn, derfor kan jeg tillade mig dette.


Jeg bruger også byen meget i weekenden. Jeg er ikke god til at sidde hjemme i weekenden, jeg vil gerne ud, gerne spise noget brunch/ frokost. Gå en tur i de smukke københavnske gader, drikke kaffe, gå på kunstudstilling eller historiske museer. Jeg går også meget på loppemarked. Både og handler til vores eget hjem, men også til min lille instagram loppebix. Jeg elsker at kigge på gamle ting, tage den op og føle dem i hænderne og lade dem pynte.


Mange af mine veninder og familie forstår ikke min trang til at ”komme ud” at jeg ikke hellere vil bruge en weekend derhjemme og slappe af. Men sagen er, at jeg ikke slapper af hvis jeg bare sidder derhjemme. Nogle gange kan det være super hyggeligt og tiltrængt og bare have en hjemme weekend med masser af HBO, kage og sofa. Har jeg for mange af disse weekender bliver jeg doven og lad. Så gider jeg pludselig ingenting. Jeg bliver lidt små trist og kan føle at jeg spiller min tid, så jeg er ofte i gang og planlægger mine weekender. Elsker at have noget at se frem til gennem ugen. Jeg er også så heldig, at jeg er gift med en mand, som er helt på bølgelængde med dette.


Jeg bruger som sagt byen meget. Jeg har steder lidt til det hele. Steder hvor jeg spiser frokost alene når jeg har tidligt fri fra arbejde og gerne vil have lidt kvalitetstid med mig selv. Jeg har steder hvor jeg godt kan lide at drikke kaffe og måske arbejder – nogle cafeer indbyder mere til, at man kan sidde og arbejde end andre. Der er cafeer som er mine ynglings sammen med min mand og som vi altid vender tilbage til. Der er steder som er til hverdage, til weekender og når det skal være lidt mere hyggeligt. Jeg har nogle museer som jeg elsker at besøge, blot for at gense de smukke ting eller for rummenes skønhed eller den ro som de tilbyder. Andre museer holder jeg øje med og følger på facebook da de ofte har fascinerende og spændende udstillinger som kan besøges i weekender. Nogle gader elsker jeg for deres farver, huse, brosten eller historiske vindepus, nogle gader elsker jeg for den stemning der udgiver og de inspirerende forretninger jeg kan besøge. Nogle parker går jeg tur i, fordi de er smukke og giver en indre ro, andre forbi der er steder man kan sidde med en kaffe og læse en bog. Jeg elsker at tage billeder og jeg tager mange af dem, derfor elsker jeg at gå uden formål eller planer. Blot med mit kamera og en kop kaffe og lade mig inspirere. Dumpe ind på en cafe når jeg er sulten eller fryser, for derefter at gå videre til solen går ned og det er tid til at komme hjem.


jeg ville kunne skrive side op og side ned om København og alle mine bedste steder, men det vil også bliver et lidt langt indlæg, så jeg har tænkt mig at dele den op. jeg vil skrive om Nørrebro, Vesterbro, Østerbro, Amager, Frederiksberg samt Nordsjælland. så der kommer forskellige indlæg løbende. jeg vil starte med mit favorit område, nemlig Nørrebro.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar