onsdag den 26. juli 2017

Helsinki, FinlandHvorfor valget lige faldt på Finland, nærmere bestemt, Helinski som ramme for vores sommerferie ved jeg faktisk ikke. det var noget med, at vi ikke orkede endnu en ferie syg for Danmark. Vi har prøvet kræfter med Paris, Berlin (da vi boede der) Prag, Barcelona og når man som os, ikke er til daseferie, men nærmere vader gader og stræder tynde, så er det ikke så behageligt i 35 plus grader. Vi har før holdt ferie i Sverige og Norge om sommeren og finder deres klima, lidt mere behageligt, derfor faldt valget på hovedstanden mod nordøst som vi ikke har besøgt endnu. Javier har kun to ugers sommerferie i år, så den første uge blev brugt hjemme i Kbh. og den anden i Helsinki og Tallinn.
Det er en kort flyvetur, små 90 min. Det er en anden tidszone, så man mister en timer derover, men vinder til gengæld en på hjemvejen, hvilket jeg altid har foretrukket. Transporten fra Helsinki lufthavn til centrum er uproblematisk, der går et direkte tog til hovedbanen og offentlig transport er ganske billigt.
Vi havde fundet et godt tilbud på Hotel Helka, ca. 10 min. Gang fra hovedbanen. Vi valgte det for den centrale beliggenhed i forhold til de ting vi gerne ville, det var billigt, havde en god morgenmad og godt omdømme.Vi ankom ved aftentid, så det var begrænset hvad vi kunne nå at snuse til byen den først gang.

Men vi spiste på det omtalte ”Skiffer” som er kendt for deres pizzaer, som også var ret fantastisk, min var med, pinjekerner, gedeost og jordbær – lyder mærkeligt – smagte fantastisk.


Efter vi havde spist gik en tur langs Esplanaden – en slags boulevard, med en masse designer butikker ude langs siden og en aflang, grøn park inde i midten Fra Esplanaden ligger der i sidegaderne flere forretninger og gode spisesteder. Den fører ned til byens havn, hvorfor der er madmarked hver dag og både som tager turisterne med på sejltur.


Herfra kan man også se den smukke, ortodokse kirke Uspenskikatedralen, som har en smuk udsigt over byen og er farverig indenfor. Det er den største ortodokse kirke i Vesteuropa og er et ret godt symbol på Finlands historie og grænse op til både Sverige men ikke mindst også til Rusland. Finland har kun været en selvstændig nation i godt 100 år. Før var de en del af Sverige i 600 år og da de mistede landet, blev de et fyrste rige under Rusland frem mod revolutionen i 1917, hvor Lenin sagde god for, at Finland blev selvstændig. Men Rusland nåede i de ca. 100 år de havde magten over landet og dermed denne by, at satte en del mærkbare tegn – hvilket denne kirke fx er et symbol på.


Fra en af sidegaderne til Esplanaden fører sig også til Senatstorvet som ligger omringet af smukke ny klassicistiske bygninger fra den russiske zars styre. Pladsen skulle eftersigne, ofte var stand in i film som foregår i Moskva eller Skt. Petersborg. Her er der udsigt til universitetet og ikke mindst et af byens varetegn; Storkirken, som ligger højt hævet over torvet, stor, hvid med grønt tag. Den stod færdig i midten af 1800 tallet er er tegnet af den berømte arkitekt; Carl Ludvig Engel, som står bag mange af de vigtigste bygninger i byen som blev bygget i 1800 tallet i ny klassicistisk stil. Overfor kirken, ligger også byens ældste cafe – tilegnet arkitekten Engel, hvor der op til 1830erne havde været en pibefabrik. Den er holdt i den gamle stil og er klart en kop kaffe værd at besøge.
Storkirken i sig selv er klart mest fascinerende udefra, indenfor ligner den så mange andre protestantiske kirker fra denne tid.


Næste morgen stod den på sightseeing for alvor, dette var vores eneste, hele dag i byen, da vi dagen efter ville til tage til Tallinn.

Men Helsinki er ikke så stor, det kommer naturligvis an på hvad man gerne vil når man er her Om man vil besøge alle museer, shoppe mm. Men vi følte de ca. 2 dage vi havde i byen sammenlagt var fint til det som vi gerne ville. Havde vi haft flere dage, var vi nok kørt ud i naturen i stedet for.

Men vores anden dag startede med en sejletur fra havnen til øen, Suomenlinna. Som er et tidligere fæstningsværk som ligger ude i denne her smukke finske skærgård. Den minder meget om den de har i Karlskrona. Det tager ca. 10-15 min. At sejle derud. Fæstningsværket består af 4 små øer som hænger sammen via forskellige broer så man kan gå eller cykle rundt på øerne. Det blev bygget i 1700 tallet af svenskerne, som beskyttelse mod russerne. Den kom på UNESCO´s kulturarvsliste i 90erne. Det er naturligvis et meget besøgt sted af turister ret rundt, men der bor også helårs beboere på øen, hele 900 styks. Der er forskellige museer på øen som f.eks. tøjhusmuseet og et lejetøjsmuseum, men det er også et smukt sted blot at tage en frokost med og finde en udsigt ud over vandet og gå en tur.

Derefter, da vi var på land igen, kaffe på Roberts coffee som ligger på Esplanaden, de har en ret lækker ”bland selv” salatbar til frokost, og et bredt udvalg af sandwichs, kager og lækker kaffe.
Frokosten spiste vi i Torvehallen Wanha Kauppahalli, en gammel torvehal nede ved havnen, som servere mange finske specialiteter, men også mad fra det gængse cafekort. Der var et lækkert udvalg af særligt fisk, sushi, salater og ikke mindst, rensdyr.


Resten af dagen gik med at gå ned af de forskellige gader, gå langs vandet, der er også nogle rigtig hyggelige cafeer ved kanalen nedenfor den ortodokse kirke, mange gode spisesteder og en fantastisk kaffebar; ”Johan & Nystrom”

Om aften prøvede vi den lidt overvurdere burger bar – ”Naughty burger”. Ikke fordi maden ikke smagte godt, deres sweet potato fries var fantastiske, men omgivelserne er ikke ligefremme hyggelige og vi endte med at vente i 50 min. Men vil man have en god burger er det stedet, dog ville jeg have taget den ”til go” så havde man fået sin mad meget hurtigere og i stedet have sat sig i en omkringliggende park.


Næste dag skulle vi tidligt op og med båden til Tallinn – det tager en time og 45 min. Og koster ca. 300 kr. tur/retur pr. person alt efter hvornår man bestiller. Vi bestilte en dag før, havde vi bestilt i god tid hjemme fra, havde vi sikkert kunne finde billigere billetter – men jeg laver en særskilt guide til Tallinn og bevæger mig i stedet frem mod vores sidste dag i Helsinki.

Vores sidste dag blev brugt på at se de sidste ting vi havde satte os for. vi skulle flyve hjem kl 19.00 så vi havde det meste af dagen til vores rådighed.

Vi tog bus 24 til øen Seurasaari. Fra centrum tager det ca. 20-25 min. Det er en smuk ø, som mange af beboerne i byen benytter året rundt. De kommer der både pga. naturen som er smuk, men øen huser også et Frilandsmuseum alla ”Den gamle by” eller ”Den fynske landsby” herhjemme. Dog er forskellen, at alle husene her, er lavet af træ. Ofte store, grove bjælker, som fremstår rå og ubehandlet og i takt med naturen omkring. Husene er primært fra 155-1700 tallet. De ligger rundt på øen, der er husmandssteder, herregårde, møller og kirker. Det er gratis at gå rundt mellem husene, men skal man ind i dem som er blevet til museer skal man købe billet.
Der ligger også en restauranten ud til søen, her er en fantastisk udsigt og så laver de alle deres kager selv !
Tager man bus 24 tilbage mod centrum kan man stå af ved endnu en af byens varetegn, Sibelius monumentet. Som er dette gigantiske monument” Passio Musicae” som er lavet til ære for et af landet ypperste komponister, Sibelius. Det består af 600 rør. Som er samlet som et slags orgel og som kan sende lydbølger når man står indenunder det. Ved siden af på en klippe er anden af monumentet, nemlig komponistens dødemaske.Det sidste som vi skulle nå inden vi skulle til lufthavnen var ”Tempelpladsens kirke” eller the church in the rock. En kirke som er bygget ind i en klippe. Man mener at det dermed forener det menneskeskabet – altså kirken, med det guddommelig – Guds værk, klippen. Så kirkens vægge er rå klippevæg med loftshvælving i kobberrør. Udover dette er der ikke meget andet udsmykning i kirken, det er naturen der spiller den største rolle.
Vi nåede lige, som det allersidste, at snappe et foto af deres smukke hovedbanegård, som er et flot eksempel på Jugendstilen, 

Farvel til Helsinki :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar