onsdag den 26. juli 2017

Tallinn, Estland

Jeg har altid gerne ville en tur til Tallinn, og da vi opdagede, at der er en færge som sejler fra Helsinki til Tallinn på under to timer, besluttede vi at bruge en af vores dage i Helsinki, hvor vi var på sommerferie, på at tage til denne helt fantastiske middelalderby. Det kostede 300kr. per. Person tur/retur, men vi bestilte kun en dag før, havde man bestil i forvejen, havde man kunne finde meget billigere billetter. Der er forskellige afgange i løbet af dagen, men vi ville tage den tidligste afgang, så vi kunne have så mange timer som muligt derover. Vi havde også overvejet at tage en overnatning I Tallinn, men endte med at ”nøjes” med en dagstur. Så vi tog båden klokken 8.00 om morgen og hjem igen kl 20.00.

Det tager ca. 10 min. At gå fra færgen til Tallinns gamle bydel, som var der vi ville bruge vores dag. Der var også nogle andre ting udenfor byens gamle murer som vi gerne ville har besøgt, f.eks. byens museer for modstandsbevægelsen, som er dedikeret til perioden 1940-1991 og dermed dækker 2. verdenskrig og tiden under Sovjetunionen. Vi ville gerne have besøgt KGB museet, Patarei fængslet og  Kadriorg slottet, men det må vi gøre næste gang. Til gengæld nåede vi alt vi gerne ville se indenfor bymuren og samtidig nåede at hygge os, spiste en god frokost, havde mange kaffe pauser og drak et glas hvidvin inden vi skulle hjem igen.

Den gamle bydel er fantastisk smuk. Den er så velbevaret. Der er smukke, gamle middelalderhuse, brosten, smukke kirker, og ikke mindst denne fantastiske, og velbevaret bymur med tårne, som har fungeret som beskyttelse for byens borgere i middelalderen. Så det er en kæmpe oplevelse bare at gå rundt i gaderne og fare lidt vildt i de smukke gader og ser hvad der gemmer sig rundt om det næste hjørne.

Det første man kommer til fra færgen ved bymuren er det maritime museum som hedder ”Fat Margaret” (efter Margarethe den første) som er denne runde bygning som før var en del af forsvarsværket.


 Derfra går man igennem en af byens gamle byporte og møder derefter hurtigt til St. Olavs kirke, en gotisk kirke fra 1400 tallet. Det er muligt at komme helt op i kirketårnet, hvor der ville være en fantastisk udsigt, men eftersom jeg har højdeskræk, sad jeg den mulighed over. Kirketårnet var i mange århundrede, verdens højeste bygning.

Ned mod bymuren kommer man forbi en hyggelig kaffebar ”Coffebar 10133” som er en del af en kaffekæde i byen, som laver fantastisk kaffe.


Der er en lille grøn park langs med bymuren – der er også bænke og legeplads hvis man kommer med børn. Man kan gå langt muren på ydre siden og ind af den næste åbning.


Vi gik ned mod byens gamle Rådhusplads med det smukke gamle rådhus. Der var marked på pladsen denne dag og ude langs siderne ligger spisesteder, som de ofte er på placeringer som disse, lidt for turistet. I den ene ende fra pladsen ligger det gamle apotek tilbage fra 1422. Det er det ældste –stadig aktive – apotek i Europa.  I sammenhæng med apoteket ligger en antikhandler, dem er der en del af rundt om i byen, hvor man kan finde utrolig mange ting fra zarstyret, sovjettiden men også utrolig mange ting fra nazitiden.Tæt ved Rådhuspladsen ligger også kirken ”Holy Sprit” fra 1400 tallet. En lille, smuk middelalder kirke med træudskæringer der er malet i forskellige historier fra 1500 tallet og med Dannebrog hængende fra loftet, som Rasputins look alike bag disken fortalte var byens våbenskjold og grunden til, at man så det på mange af husenes facader rundt. Der var også en restaurant som hed ”Ribe” og en der hed ”Mukenes kælder” som bevidner den danske histories tilstedeværelse i landet.


Fra Rådhuspladsen kan man næsten ane et af byens varetegn, men ikke en bygning befolkningen i Tallinn er glad for, da den er et symbol på sovjettiden, dog var der lang kø for at komme ind – nemlig den russisk ortodokse kirke St. Alexander Nevsky katedral som ligger højt hævet over bymidten.
Kirken er fantastisk smuk, så mange farver, dog er det ikke tilladt at tage billeder derinde, men jeg nåede at snappe et enkelt inden jeg blev opmærksom på dette.

 På vej derop kommer man forbi St. Nicholas kirke, som i dag er et museum for religiøst kunst
og ”Danish kings garden”, hvor historien fortæller at Kong Vlademar holdte til med sin hær inden de indtog højen foroven.
Bymuren er alle steds nærværende med dens intakte murer og tårne. Man kan komme op i nogle af tårnene f.eks. ”Epping Tower”  som i dag er et museum for middelalder våben.
Vi gik herefter til St. Catherins passage, en smuk og meget stemningsfuld, åben passage med værksteder og restauranter langs den ene sid. I middelalderen lå der gamle værksteder i passagen, f.eks. tømre, glaspuster osv. Så den ånd har man forsøgt at bevare. Når man må ned for enden, kan man til højre gå ind og se Dominican monastery claustrum,  som er det tilbageværende indre rum af St. Catherins kloster fra 1246. en smuk oplevelse.
Herfra kan man gå ud i den gamle klostergård, hvor man kan se den ”nye” kirke St. Paul hvor der ude foran er en grøn lille oase med bænke og et springvand, hvor man lige kan tage en pause inden man gå ned til højre og ser St. Nicholais ortodokse kirke fra 1820.


Vi nåede også forbi ”Viru Gates” som ligger forenden af Viru gaden, som var ”the gate” til byen i middelalderen og ligger flot med sine to tårne.


Vi spiste frokost på Kohvik Must pudle 1, som lå lidt væk fra Rådhuset og derfor også lidt væk fra alle turisterne. En hyggelig cafe, med en endnu hyggeligere gårdhave, hvor man kunne spise. Menukortet var ret lækkert. Vi spiste pasta og gedeostesalat. De havde også et ret lækkert udvalg af kager.


Resten af dagen blev brugt på at gå gaderne tynde, sidde og drikke vin og kigge på mennesker og nyde solen og gå på rov i antikhandlerne. En helt fantastisk dag og byen får den største anbefaling og vi skal klart tilbage.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar